|
Pole doświadczalne w Poświętnem 1923 - 2018
Pole doświadczalne w Poświętnem zostało założone w 1923 roku. Początkowo liczyło 133 ha. Od 95 lat prowadzone są na nim doświadczenia, wdrożenia, demonstracje polowe, prezentacje, pokazy i szkolenia praktyczne dla rolników, doradców i uczniów szkół rolniczych. Pole doświadczalne zawsze było i jest miejscem upowszechniania wiedzy i nowości z zakresu odmian, uprawy, nawożenia, ochrony roślin.
Aktualnie pole doświadczalne w Poświętnem zajmuje tylko 19,96 hektarów, charakteryzujących się dużą zmiennością glebową od klasy II - czarnej ziemi do klasy V - gleby bielicowej wytworzonej z piasku. Tak duże zróżnicowanie glebowe utrudnia prowadzenie doświadczeń ścisłych ale umożliwia dobór stanowisk dla roślin o różnych wymaganiach glebowych. Zbyt mała powierzchnia łączna pola utrudnia też zakładanie tzw. pól wyrównawczych niezbędnych w płodozmianie każdego pola doświadczalnego.
Główną część pola zajmują kolekcje odmian roślin uprawnych, na poletkach o powierzchni od 120 do 200 m2. Corocznie prezentujemy około 400 odmian, głównie zbóż, buraków cukrowych, ziemniaków, rzepaku, kukurydzy, strączkowych i traw, ale również roślin mniej popularnych jak: topinambór. Prowadzimy 4 doświadczenia ścisłe w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO): z pszenicą ozimą, pszenicą jarą i jęczmieniem jarym oraz kukurydzą, każde przy zastosowaniu dwóch poziomów intensywności uprawy. Wyniki tych doświadczeń służą opracowaniu listy zalecanych do uprawy odmian na Mazowszu.
Na polu doświadczalnym prowadzimy m.in. badania nad wpływem różnych poziomów nawożenia na wysokość plonu, porównanie ilości wysiewu różnych gatunków zbóż, ocenę skuteczności działania środków ochrony roślin, w tym porównanie skuteczności działania herbicydów i fungicydów, itp..
Pole doświadczalne jest też miejscem pokazów pracy maszyn, które organizowane są podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa, zawsze w czerwcu, i Dnia Kukurydzy i Buraka, zawsze we wrześniu, jak również w innych terminach sezonu wegetacyjnego.
Ogółem w 2018 roku założono 764 poletka.
ZAPRASZAMY DO ZWIEDZANIA !
Kolekcja odmian roślin rolniczych
Porejestrowe doświadczalnictwo odmianowe (PDOiR)
3. Rzepak ozimy Bellevue – porównanie działania fungicydów
4. Siew rzepaku ozimego w międzyrzędzia 22 cm
6. Rzepak ozimy SY Saveo F1 -ocena działania aktywatora
7. Pszenica ozima – wpływ wieloletniego przedplonu zbożowego na plon pszenicy ozimej
8. Pszenica ozima – reakcja nowych odmian na uprawę w monokulturze
9. Pszenica ozima – wpływ różnych poziomów nawożenia na plon i jakość wybranych odmian pszenicy ozimej
10. Siew alternatywny różnych gatunków zbóż
11. Pszenica ozima Astoria – porównanie działania fungicydów
12. Pszenica ozima Astoria – porównanie działania herbicydów
13. Pszenica ozima Astoria – dokarmianie dolistne
14. Pszenica ozima Astoria - intensywna ochrona przed chorobami grzybowymi
17. Pszenica jara KWS Torridon
19. Pszenica jara KWS Torridon, Monsun
20. Jęczmień jary KWS Orphelia
21. Jęczmień jary KWS Orphelia
25. Groch siewny Milwa, Batuta, Tarchalska Mentor, Model
26. Buraki cukrowe Sporta - ocena działania mikronawozów
27. Buraki cukrowe Sporta, Alegra
28. Buraki cukrowe Alegra - dokarmianie dolistne
29. Buraki cukrowe Pikador - plantacja demonstracyjna Pfeifer&Langen Glinojeck S.A.
30. Kukurydza Mas 35 k - ocena działania fungicydu
31. Kukurydza Mas 35 k - ocena działania herbicydów
32. Kukurydza LG 30 306 - dokarmianie dolistne
33. Kukurydza LG 30 306 - ocena działania aktywatora
34. Kukurydza SY Enigma - ocena działania mikronawozu
35. Kukurydza SY Enigma -porównanie różnych poziomów nawożenia
36. Ziemniaki Owacja - dokarmianie dolistne
37. Ziemniaki Impresja, Miłek, Michalina, Red Sonia
Pole doświadczalne wchodzi w skład DZIAŁU TECHNOLOGII PRODUKCJI ROLNICZEJ I DOŚWIADCZALNICTWA – TPR.
Kierownik Działu Janusz Sychowicz (Rośliny strączkowe, okopowe - ziemniak i burak cukrowy)
23 663 07 10 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Merytorycznie za prace na polu odpowiadają specjaliści zespołu:
Monika Górzyńska (rzepak ozimy, zboża jare i ozime, PDO pszenica ozima, PDO pszenica jara, PDO jęczmień jary, PDO jęczmień ozimy).
tel. 23 663 07 33 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Emilia Ambroziak (kukurydza, PDO kukurydza)
tel. 23 663 07 33 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Wioleta Mazuchowska
tel. 23 663 07 11| Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Szymon Wolder
tel. 23 663 07 11 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Za wykonanie prac polowych odpowiada Kierownik pola - Dariusz Pomianowski (mieszanki poplonowe i trawy)
tel. 23 663 07 18 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownicy pola:
Włodzimierz Rutecki
Bartłomiej Krajewski
Cezary Martczak
Mieczysław Cholaś
Wojciech Chałupczyński
Aktualizację merytoryczną strony internetowej prowadzi Katarzyna Szumska w oparciu o dane od specjalistów.